Heroes of the Storm Preview

Stejně jako většina her od Blizzardu i Heroes of the Storm to neměl lehké. Začínal jako hříčka na demonstraci kvalit Starcraft II editoru. Po velikém úspěchu, který se jím dostal na BlizzConu, se tým vývojářů vedeným Dustinem Browderem rozhodl mód předělat a vydat ho jako plnohodnotnou hru. O rok později už jsme viděli kompletní odhalení hry s názvem Blizzard DOTA. To se ale nelíbilo společnosti Valve, která ve stejný moment vyvíjela konkurenční hru s názvem DotA 2. Po tří měsíční výměně názorů si nakonec Blizzard a Valve sedli k jednomu stolu a domluvili se na řešení. Jeden z bodů dohody byl i přejmenování projektu Blizzard DOTA na Blizzard All-Stars. Po změně názvu jsme dlouho neviděli žádné nové informace o hře. Až se najednou v jeden krásný podzimní den z čista jasna objevila zpráva o třetím a finálním přejmenování hry na Heroes of the Storm. Heroes (oficiální zkratka hry) to bude mít na současném poli MOBA her těžké. Jak League of Legends, tak i DotA 2 mají své základny hráčů pevně zajištěny. Dokáže Heroes přetáhnout hráče konkurenčních her?  Má ještě vůbec nabídnout něco nového?

Ano, má! Heroes of the Storm nechce být další obyčejnou MOBA hrou, kterých je na trhu hodně. Blizzard postupuje odlišně a nesnaží se přidávat nové a nové prvky, které nabalí na klasický systém MOBA her (tři lajny, kupování předmětů, systém úrovní apod.). Ani jeden z těchto prvků ve hře nenajdete, celý systém byl zjednodušen, aby se hráči mohli soustředit na hraní a nemuseli neustále řešit věci okolo.

Heroes se odehrává ve světě zvaném Nexus. Je to místo v paralelním vesmíru, kde byli povoláni hrdinové ze všech her vyrobených Blizzardem. V době psaní článku můžeme na bitevním poli potkat 27 hrdinů, mezi nimi nechybí ikony posledních let jako např. Diablo, Nova nebo Arthas. Hrdinové jsou rozděleni do čtyř skupin – Assassin, Warrior, Support a Specialist. Jak jste jistě poznali, každá skupina má na starosti něco jiného. Specialist hrdinové to mají trochu jinak, každý má specifickou roli ve hře, kterou nenajdete u žádné jiné.  Pravděpodobně se časem přidá ještě pátá skupina „Mage“. Blizzard se nechal slyšet, že se nebrání přidání hrdinů i ze starších her, např. takové hraní za trojici vikingů zní zajímavě.

Po základním tutoriálu musíte splnit počáteční úkoly, které vás zasvětí do mechanik hry. Po splnění, budete mít dostatečný počet zkušeností a můžete rovnou skočit do Versus módu, kde se utkáte s ostatními hráči. Mnoho hráčů hru zavrhlo už od začátku, protože si myslí, že je moc casual a nenabídne výzvu pro hardcore publikum. Už teď můžu napsat, že dělají chybu. Heroes v alfa verzi nabízí čtyři hratelné mapy, na každé z nich se už našlo několik různých taktických možností, jak je hrát. Takže bych se nebál, že hra nenabídne pořádnou výzvu. Spíš se obávám, aby Blizzardu nedošly nápady a hra se nestala stereotypní. Na druhou stranu jedna z věcí, která hodně napomáhá zvýšit kvalitu a proměnlivost her, jsou talenty. Talentový systém byl několikrát předěláván tak, aby nabídl různé druhy hraní za jednotlivé hrdiny, ale zároveň musel být přístupný pro začátečníky. Rozhodně vítám výběr ze dvou ultimátních schopností, díky tomu máme další, odlišné možnosti, jak hrdinu hrát.

Další velká změna oproti klasickým MOBA hrám je systém zkušeností. Veškeré zkušenosti, které získáte, jsou sdílené s týmem. To znamená, že ze zkušeností, které nasbíráte, nebudete těžit pouze vy, ale celý váš tým. Jedná se o hodně odvážný krok, který se v budoucnu může Blizzardu vymstít, na druhou stranu to může zamezit hádkám a vylepšit komunitu MOBA her, která nemá zrovna dobré jméno ve světě her.

 

Heroes of the Storm překvapí počtem inovací, které přináší do světa MOBA her. Po pár desítkách her můžu říct, že se většina povedla a hra mě baví. Ale stejně jako u MMO her, i v MOBA žánru je důležité, aby hra brzo nespadla do vod stereotypu. Blizzard čeká dlouhá a trnitá cesta ke správnému vybalancování herních mechanik a neustálým přidáváním kvalitního obsahu. Pokud se mu to povede, věřím, že se o žezlo MOBA her budou dělit tři tituly.     



Naposledy upravil/a Astra 11.07.2014 v 11:51:42.

Chcete si povídat o Heroes of the Storm? Připojte se na náš Discord. Rádi vás uvidíme.

Diskuze

Žádné komentáře
Pro napsání komentáře musíte být přihlášený.
Přihlásit se
nebo
Zaregistrovat nový účet