Leftovers Lauber: Od smažení hamburgerů až k…

  HGC    Leftovers    Rozhovor   

Krátce po kvalifikaci, jsme měli možnost si promluvit s kapitánem nejnovějšího týmu v HGC Europe, Lauberem. Podělil se s námi o své názory na rozdíly mezi týmy z Open Division a Heroes Global Championship, bližší informace o svém týmu Leftovers a o jejich plány na sezónu HGC 2018.

Johan "Lauber" Lauber

Tank a kapitán týmu Leftovers, nejnovějšího týmu v HGC Europe
TwitterTwitch StreamTýmový Twitter

 

Nejdříve ze všeho gratuluji k postupu do HGC. Během posledního roku ses dostal od smažení hamburgerů až k profesionálnímu hraní, to je docela posun, nemyslíš?

Děkuji! Zdá se to skoro neskutečné, že v jednu chvíli jsem měl "normální" práci a teď, po šesti měsících od začátku Open Division, budu hrát v nejlepší Heroes of the Storm evropské lize. Vždy jsem byl velmi soutěživý, a tak pro mě bylo přirozené soutěžit v hraní počítačových her. Samozřejmě že jsem začal hrát, protože mě to bavilo, ale díky vyhrávání to bylo ještě zábavnější. Když jsem s HotS před dvěma nebo třemi lety začal, hrál jsem ho jen jako odreagování od League of Legends, ale čím víc jsem ho hrál, tím méně jsem hrál LoL. A po několika měsících jsem najednou zjistil, že hraji skoro jenom HotS. Rychle jsem si zvykl na rozdíly mezi těmito hrami a začalo se mi dařit. Proto jsem chtěl hrát závodně. Hrál jsem v různých týmech, což mi umožnilo se zlepšit, ale na hraní profesionálně jsem stále nebyl dost dobrý. Až po založení Leftovers jsem začal tvrdě trénovat a sledovat ostatní profesionální hráče a upravil svůj styl hry.

 

Mohl bys pro ty, kteří nesledují amatérskou scénu, představit své spoluhráče a tým?

Když jsme v play off první fáze prohráli s TGG, byli jsme zdrceni a chtěli jsme tým opustit. Stále jsem ale rád hrál s Linkedem, takže jsme zkoušeli založit nový tým. Zkusili jsme nějaké hráče, ale nebyli jsme spokojení s jejich výkony. Proto jsem se zeptal všech z původních Leftovers, jestli by to nechtěli zkusit ještě jednou a všichni až na Wolfze (který tou dobou už hrál s jiným týmem) souhlasili. Protože jsme se už znali, nebylo těžké najít posledního člena týmu, který by k nám pasoval. Vyzkoušeli jsme Potibosse a následně jsme se ho zeptali, jestli se chce stát naším pátým hráčem, s čímž souhlasil. Co se týče ostatních, Dota nikdy závodně nehrál, byl jen klukem z Hero League s dobrými mechanikami a Bl3kitny po první fázi Open Division akorát ukončil školu, takže se mohl více soustředit na shot callování a draftování.

 

Proletěli jste Open Division jako bouře a poráželi týmy nalevo i napravo, ale nakonec vaše série proti TGG byla poměrně těsná. Napadlo tě, že to možná nezvládnete? Co se ti honilo hlavou po šesté hře?

Po naší dominanci v OD jsme šli do té série velmi sebevědomí. Po Towers of Doom jsme vedli 3:1 a byli jsme příliš sebejistí a moc jsme je nerespektovali. Což je důvod, proč série došla až do sedmé mapy. Lhal bych, kdybych řekl, že jsem se nebál. Popravdě byl jsem strašně vyděšený, že se do HGC nedostaneme, ale nechal jsem si to pro sebe. Nejhorší, co můžeš udělat, je mít v hlavě špatné myšlenky. Podle mě, pokud chceš vyhrát, musíš si věřit. Takže jsem se soustředil na fakt, že tu sedmou hru vyhrajeme, ať se děje cokoli! Na Teamspeaku jsme probrali, co jsme udělali špatně a co musíme prioritizovat v draftu a podařilo se nám to otočit.

 

Porazili jste TGG, ale EU HGC je nyní velmi vyrovnaná soutěž. Jaké jsou vaše plány, abyste po příští sezóně neskončili v Crucible?

Musíme hrát naši hru a to co nám jde! Samozřejmě se budeme také učit od nejlepších týmů jako Fnatic a Dignitas a zapojíme tyto znalosti do našeho vlastního stylu.

 

Takže plánujete napodobit spíš Zealots tím, že budete zlepšovat vaši hru, namísto cesty, kterou zvolil ze začátku Team Expert? (Hraní non-meta hrdinů, což vám může dopřát dostatek času se zlepšit v ostatních směrech.) Jsou nějaké věci, které se z volby Expertu můžete naučit?

Nejspíš půjdeme stejným směrem jako Zealots, ale určitě budeme mít svoje situační picky. Možná ne tolik jako Expert, možná ano. Je to těžké odhadnout před začátkem sezóny. Myslím, že budeme hrát naši hru a zlepšíme svoji spolupráci a macro hru. Výhodou cesty Expertu a non-meta hrdinů je to, že dostanete nepřátele do nepříjemné situace, díky které můžou hrát jinak, než jsou zvyklí, což vám nad nimi dá výhodu.

 

V čem si myslíš, že jste se zlepšili nejvíc a co bude vaší silnou stránkou?

Myslím, že jsme se zlepšili ve všem, ale nejvíc asi v macro hře a team fightech. To v první fázi budou naše silné stránky. Na druhou stranu, myslím si, že naše komunikace je trošku mimo, nerotujeme tak rychle, jak bychom potřebovali, občas nesledujeme pozice protihráčů a umíráme na ganky.

 

Co se zlepšování týče, jak vypadal váš tréninkový plán, když jste ještě hráli v Open Division a jak bude vypadat nyní?

Hráli jsme proti HGC týmům z prostředku tabulky a ostatním OD týmům tak 4-6 hodin, 5-6 dní v týdnu. Bylo to docela těžké, když chodíte do školy nebo do práce. Teď se chystáme hrát 6 hodin, 6 dní v týdnu většinou proti HGC týmům.

 

Ty osobně jsi již měl možnost si HGC vyzkoušet, když jsi zaskakoval za Mopsia, který měl ban na dva týdny. Jak ti toto pomohlo se zlepšit jako hráči a kapitánovi?

Hrát za Zealots bylo velmi zábavné a dodalo mi to spoustu motivace se do HGC dostat. Také mi to pomohlo se naučit určitá pravidla, která musíte dodržovat, pokud chcete hrát na hlavním kanále. Díky tomu jsem byl v Crucible mnohem méně nervózní a mohl jsem se více soustředit na samotnou hru a pomoci zklidnit svůj tým.

 

Podařilo se ti zahrát si proti Fnatic a Diamond Skin. Jak velký je rozdíl ve skillu mezi nejlepšími týmy v OD a v HGC? Co jsou hlavní rozdíly?

Nemyslím si, že by bylo fér porovnávat Fnatic s ostatními OD týmy. Spousta z nich vznikla nedávno a má mnohem menší zkušenosti s hraním závodně. Ale myslím si, že rozdíl mezi nejhoršími týmy z HGC a nejlepšími z OD není velký. Podívej se na Polska proti Diamond Skin. Většina lidí si myslela, že DS vyhrají 4:0, ale skončilo to 4:2. A pokud by Polska vyhrál první Dragon Shire hru namísto toho, aby výhru darovali DS, myslím, že by celou sérii vyhráli. Největším rozdílem mezi amatérskými a HGC týmy je rozhodování. HGC týmy se rozhodují rychle a rozhodně ohledně toho, co udělat, kdy můžou jít na core, atd. Top amatérské týmy můžou být trochu pomalejší a neví, co dělat, když získají náskok a těžko se jim ukončují hry brzy.

 

Zealots, po postupu z OD před minulou sezónou, skončili čtvrtí. Co se z toho můžete (a ostatní týmy, které by postoupily z OD) naučit?

Popravdě, měli dost zkušených hráčů, kteří se na scéně pohybují nějakou dobu a kteří jsou velmi dobří ve svých rolích, takže mě nepřekvapilo, že skončili na takto dobrém místě. Ale fakt, že se top týmů nebáli a byli ochotní se učit, přizpůsobit se a nebýt tvrdohlaví, je velmi obdivuhodný. Myslím si, že spousta OD týmů, včetně mě a mého týmu, k nim vzhlíží.

 

Co dalšího bys doporučil amatérským týmům, které se snaží prorazit?

To je velice dobrá otázka, protože existuje spousta odpovědí. První je, pokud se vám nedaří, je nejspíš nejlepší tým rozpustit. Ale pokud jste se dostali mezi např. top 8, nebo se vám dařilo na konci fáze, myslím, že byste to měli jako tým probrat a rozhodnout se, co dál. Občas je potřeba vyměnit hráče nebo dva, ať už kvůli přístupu nebo protože prostě míjí moc skillshot nebo má špatné mechaniky. Ale snažte se zůstat pohromadě, pokud je to možné, protože HotS je o spolupráci, kterou získáte jen časem a společným hraním. Snažte se zůstat pohromadě, ale nebojte se změn, pokud jsou potřeba. Pokud se chcete v Esports dostat na vrchol, musíte dávat sebe před zájmy ostatních.

 

Aktuálně jste ve stejné situaci jako byli Zealots před měsícem nebo dvěma, hledáte organizaci, kterou byste mohli reprezentovat. Co jí můžete nabídnout a jaký je nejlepší způsob, jak vás kontaktovat?

Můžeme nabídnout spoustu interakce s fanoušky na sociálních sítích a snahu udělat vaši organizaci centrem pozornosti v HGC. Budeme hrát jak nejlépe dovedeme a budeme se snažit dosáhnout stejného úspěchu jako Zealots, i když byli minulou sezónu novým týmem v HGC. Jsme všichni odhodlaní hráči a fanoušci samotné hry a vždy se snažíme zlepšit, jak je to jen možné. Můžete nás kontaktovat na našem emailu leftovershgc(at)gmail.com .

 

Děkujeme ti za poskytnutý rozhovor, nějaká poslední slova, poděkování?

Děkuji všem kdo mě a můj tým podporovali. Vynasnažíme se vás nezklamat a udělat v HGC dobrou show!


Chcete si povídat o Heroes of the Storm? Připojte se na náš Discord. Rádi vás uvidíme.

Diskuze

Žádné komentáře
Pro napsání komentáře musíte být přihlášený.
Přihlásit se
nebo
Zaregistrovat nový účet