Nová divize Blizzardu

Steve Bornstein, bývalý CEO z ESPN a NFL Network a také bývalý prezident Major League Gaming, se připojuje k Blizzardu a jeho nově vzniklé divizi pro eSports, jak Blizzard dnes oznámil.

"Pohybuji se v eSportech už opravdu dlouho," řekl Mike Sepso, spoluzakladatel a prezident. "Pracoval jsem s Blizzardem a Activision po mnoho a mnoho let a byl jsem vždy jejich velkým fanouškem. Když mi nabídli tuto šanci, tak to vypadalo jako možnost naplnění velkých cílů."

Sepso, který bude fungovat jako senior viceprezident dosud nepojmenované divize, řekl, že začal pracovat v Activision Blizzardu zhruba měsíc zpátky.

Tato divize bude fungovat vedle Activision Publishing a Blizzard Entertainment jako nová, třetí dceřiná společnost Activison Blizzardu. Ani firma, ani Sepso neuvádějí detaily o tom, jak se bude tato divize podílet na eSport scéně.

Především odmítli specifikovat, jestli je jejich cílem podpořit nástup firmy na eSport scénu, nebo vytvořit jejich vlastní ligu. Nechali se slyšet, že více detailů se brzy dozvíme.

Bornstein, který bude předsedou nové divize, se stal známým především díky pomoci rozšíření a definování ESPN sítě. Pod jeho vedením ESPN spustilo několik nových kanálů, rádio stanic a časopis. Kanál za tuto dobu vyhrál 59 cen Emmy a 57 Cable Ace Awards.

V roce 2003 se Bornstein přesunul do vedení NFL Network a udělal z ní největší sportovní síť v historii. Kanál také získal svou první cenu Emmy za sport během prvních dvou měsíců fungování.

"Za poslední rok vytvořil Blizzard zábavu sledovanou a hranou více než 150 miliony lidí přes 13 miliard hodin - tedy tolik, kolik lidé stráví u ostatních sportů," řekl Bornstein v připraveném prohlášení. "Věřím, že eSporty budou konkurovat největším tradičním sportovním ligám, co se týče budoucích šancí, reklamy, prodeje lístků, licencování, sponzorování i merchandisingu. Je zde obrovský potenciál růstu. Těším se na pomoc Activision Blizzardu v upevnění vedoucí pozice v této rychle roustoucí oblasti."

Tato novinka přišla v čase, kdy eSporty pokračují v rozvoji překvapivým tempem a mainstreamová média se snaží definovat, jak zapadají do světa sportu. Bylo to minulý rok, kdy současný prezident ESPN, John Skipper, prohlásil, že eSporty nejsou sport.

"Není to sport – je to soutěž. Šachy jsou soutěž. Dáma je soutěž," řekl Skipper na Re/code's Code/Media Series: New York konferenci, když po něm žádali komentář k akvizici Twitche Amazonem v ceně 1 miliardy dolarů.

I přes toto prohlášení se v červenci 2014 spojili s Valve kvůli vysílání hlavní eSport události, The International 2014. Dříve tento rok vysílala ESPN2 turnaj Heroes of the Dorm od Blizzard Entertainment. Více než 6 000 hráčů z více než 460 škol soutěžilo v Heroes of the Storm turnaji o šanci vyhrát cestu na jakoukoliv školu dle jejich volby.

Den po tomto vysílání řekl Colin Cowherd, že raději odejde, než aby se zaměřil na video hry nebo aby byly herní turnaje vysílány na ESPN nebo ESPN2.

Nedostal jsem šanci zeptat se Bornsteina na jeho pohled na eSporty v porovnání s normálními sporty, takže jsem se otázal Sepsa, jestli si myslí, že jsou mainstreamová média připravena vysílat videoherní sporty.

"Myslím si, že hlavní sportovní média už ano," řekl. "Heroes of the Dorm bylo na ESPN2, Call of Duty bylo medailovou událostí na X-Games a je tu stále víc a víc příkladů."

"Jednotlivé osobnosti se nevyhnutelně budou bránit změnám, ale myslím si, že hlavní mainstreamová sféra zjišťuje, jak důležitá oblast to je."

Ať už jsou akceptovány mainstreamem, nebo ne, růst eSportů není k zastavení a vypadá to, že je neodvratné, že jednou budou stát vedle fotbalu, baseballu a basketbalu.

Minulý rok šampionát v League of Legends přitáhl pozornost 27 milionů lidí, což z něj udělalo 21. nejsledovanější sportovní událost roku podle Sports Media Watch. To představuje pokles sledovanosti o 15%.

Activision Blizzard má dlouhou historii v eSportech.

StarCraft byl předchůdcem televizních eSportů a na BlizzConu budou turnaje ve StarCraft 2, World of Warcraft, Heroes of the Storm a Hearthstone. Šampionát Call of Duty je největší konzolová eSport soutěž na světě a společnost ohlásila plány na vytvoření světové ligy v Call of Duty.

"Oslavujeme naše hráče a jejich schopnosti, oddanost a odhodlání jsou základem našich eSport snah," řekl v připraveném prohlášení Bobby Kotick, Chief Executive Officer z Activision Blizzard. "Nemůžeme mít žádné lepší vedoucí této iniciativy, než jsou Steve a Mike. Steve má nesrovnatelné zkušenosti ve vytváření sportovních sítí a jeho průkopnické vedení ESPN a NFL Network vytvořilo současný svět sportů. Mikeova vize zábavy vnesla slovo eSporty do domácností a nyní je v unikátní pozici, díky které může posunout tyto zážitky na další úroveň."

Sepso věří, že eSporty jsou na pokraji velkého průlomu.

"Myslím, že máme ohromnou šanci, stojící na historii eSport aktivit Blizzardu a Activision," řekl. "Myslím, že naše portfolio her je nejlepší na světě a senior leadership ví, že eSporty hrají velkou roli v posunu firmy vpřed."

"Po 13 letech zlepšování je toto nová šance vyzvednout Activision Blizzard do nových, vzrušujících míst. Myslím si, že šance, které nyní eSporty mají, nikdy nebyly lepší."

Tento článok je platenou inzerciou

Darklifer
DarkLifer

Darklifer je autorom 44 článkov. Viac článkov tohoto autora nájdete na tomto odkaze. Pre viac informácií navštívte profil tohoto autora.